[ Generalna ] 20 Januar, 2009 16:10
Zbog nepredviđenih okolnosti, tačnije zato što sam primoran od strane profesora da uradim još desetak postova na ovom blogu, moraću da postavim par glupih postova kako bih mogao da izađem na kolokvijum...
A
All in - Kada jedan igrač ulaže sve svoje preostale čipove. Kada igrač ima odličnu ruku i uloži sve svoje čipove on je All-In i ta opcija je ključna odlika izmedju Texas Hold’em-a sa limitom i No Limit TH. Druga forma biti All-In je kada vam se kompjuter diskonektuje iz mreže... U ovom slučaju vi nastavljate vaše učešće u potu u proporciji u kojoj je ulog. Da bi izbegli trikove, Poker Sobe ograničavaju broj mogućih All In-ova za svakog igrača.
Add-on - Dodatak – Dodatna kupovina još čipova koliko je moguće priključiti banci na turniru sa mogućnošću Add-on –a (rebuy tournament). Na kraju prvog nivoa možete napraviti add-on i on je ograničen na jedan add-on po igraču.
Ante – pre – To je ulog koji je obavezan za igrače, u naprednoj fazi turnira, u cilju da pokrene turnir i poveća Pot. Ovaj Bet je učinjen od strane svih igrača koji su još uvek aktivni, PRE nego što su podeljene karte. Neke igre koriste Blind, neke koriste Ante a neke koriste kombinaciju oba.
Auto Blind – Dugme koje aktivira Blind automatski
B
Bad Beat – loš dobitak – Proračunat potez. Ruka za koju je očigledno da dobija, ali nailazi na jaču. Situacija kada je jaka ruka pobedjena od strane dobrog proračuna ili neverovatne kombinacije, kada protivniku samo dve karte donose pobedu i baš one dodju.
Bankroll - kapital. Količina novca koju igrač ima za stolom.
Bet – ulog – postaviti ulog. Akcija koja se zahteva od igrača čiji je red za Bet.
Big Blind - Veliki Blind – veći od dva obavezna uloga koji obezbedjuju ulaganje svake ruke. Blind uložen od strane igrača koji se nalazi dva mesta levo od dilera.
Big Bet - Veliki bet (ulog) – U pokeru sa limitom, veći od dva moguća. Ako igra ima limit od $5-$10, onda je $5 mali a $10 veliki ulog. Veliki ulog je dozvoljen posle okretanja četvrte karte na stolu.
Blind – Ulog (bet) koji je odredjen i obavezan pre gledanja u karte.
Bluff – Blefiranje – ulaganje tj bet sa slabim kartama u nadi da ćete ostale igrače izbaciti. Pokušaj da se nadigraju suigrači, u situaciji kada vam je neophodan dobitak čipova , agresivna igra pa čak i sa All-In, izazivanje kao da imate jake karte u ruci, sa ciljem da vaš protivnik odustane od svojih jačih karata.
BoardZajedničke karte, one koje se nalaze na stolu.
Button - dugme - Disk tj marker sa slovom D koji se kreće po stolu u krug i ukazuje na poziciju Dealer-a ( Dealer – osoba koja deli karte).
Buy in – Minimalna količina novca za učestvovanje u partiji. Kažemo da je to neki minimum sa kojim možete sesti za sto da igrate odredjenu poker igru. Na turnirima zvanim Buy-in, to je cena za učešće.
C
Call – pratiti ulog
Check – Prolaz dalje – Kada odustajete od ulaganja a još uvek imate karte tj aktivan ste igrač. Check nije moguć ukoliko neko drugi postavi ulog jer u tom slučaju imate opciju samo da pratite ulog, podignete ili odustanete. Tehnički, check je prolazak a da ne uložite ništa. 
Check Raise – Proći i podići. Takodje se naziva lažni prolaz. Kada igrač napravi check da bi lažirao slabost samo da bi podigao pot kada je on opet na redu. Igrači koriste check-raise kao zamku onda kada imaju dobre karte u ruci.
Community Cards - Zajedničke karte – Iste zajedničke karte za sve igrače za stolom, okrenute licem ka gore na centru stola (isto što i board).

D
Dead Money – novac koji je uložen u pot od strane igrača koji su odustali od ruke.
Deal –  deliti karte
Dealer – osoba koja deli karte
Deuces – par dvojki, takodje se naziva i Ducks
Dominated hand – Situacija u kojoj igrač ima kartu u ruci koja je ista kao kod drugog igrača ali koji je u ovom slučaju imao jaču kombinaciju. Npr.  vs  (u ovom slučaju  je dominirana ruka)
Draw – projekat, čekanje odredjene karte ili više – Kada igrač ima ruku kojoj fali još nešto da bi bila kompletna. Npr. igrač ima četiri pik karte i treba mu peti pik da bi sastavio flush, taj igrač ima flush draw.
Drawing dead – Draw ruke koji čak i ako se ostvari nema hipotezu da odnse pot.

E
Early Position – rana, prvobitna pozicija. U poker igri, prvih par pozicija levo od dilera, ili levo od obavezujućeg Blind-a. Uporediti sa late position (kasna pozicija). Neki potražuju early position (rana pozicija), u eight – handed poker igri, to je pozicija prvih troje. Kod Texas Hold’em-a igrači na ovim pozicijama bi trebali da su probirljiviji za ruku koju će da odigraju.

F
Family pot – Pot u kojem je mnogo igrača u igri, ponekad čak i svi koji sede za stolom. Takodje se naziva i zajednički (community) pot.
Face Card - Žandar, Dama ili Kralj
Fifth street / River - Peta zajednička karta u igrama Hold'em ili Omaha. Poslednja karta koja se okreće
First Position – Prva osoba koja učestvuje u rundi ulaganja. Ovo je najgora pozicija na kojoj se može biti. Pre flop-a, prva pozicija (levo od Blind-a) takodjese naziva under the gun.
Fish / Sucker - Riba/gubitnik. Igrac koji najverovatnije gubi, onaj čija ruka ima vrlo male šanse za pobedu.
Flop – Prve tri zajedničke karte koje izlaze u isto vreme licem ka gore na sredini stola, kada sledi druga runda ulaganja tj bet-a.
Fold – izaći, odustati. Kada prestajete biti aktivan igrač u ovom Potu.
Fourth Street / Turn – četvrta zajednička karta. Odgovara na treću rundu ulaganja tj bet.
Four of a kind – 4 karte sa istim brojem/ili figurom (takodje se naziva i Poker). 4 Asa ili 4 Dame… To je rank jači od full house, i slabiji od straight flush-a.
Flush – Boja. 5 karata iste boje.
Free Card – besplatna karta. U stud poker-u ili hold’em-u, situacija kada nema ulaganja u odredjenoj rundi, igrači dobijaju extra kartu bez rizika ulaganja novca.

G
Gut shot – bubreg-  Inside Straight - Karta koja pravi inside straight (unutrašnji niz), ili odredjenije, sastavljanje niza dobijanjem karte koja fali unutar niza. Npr. Ako je vaš draw 3467, i dobijete 5, dobili ste gut shot ili bubreg.
H
High Hand – Najjači potez tj kombinacija ruke.
Heads Up – 1 x 1 - Partija u kojoj su svi osim dva igrača eliminisani i igra se jedan na jednog.
Hole Cards – Karte koje imate u ruci i koje nisu vidljive ostalim igračima takodje se zovu i džepne karte (pocket cards).
Hold'em Games – Vrsta Poker igre gde postoje zajedničke karte. Forma poker igre koja potiče sa jugoistoka, preseljena u kazina u Nevadi, i zatim proširena skoro univerzalno, sa dve karte podeljene licem na dole svakom igraču, i pet zajedničkih karata licem na gore na sredini stola. Igra ima 4 runde ulaganja, jedna posle prve dve dobijene karte, jedna posle prve tri od zajedničkih karata (flop) koje su istovremeno podeljene, jedna posle sledećeg okretanja (fourth street), i jedna posle petog okretanja (fifth street/River). Oficijelan naziv ove igre je Texas Hold 'em, ali samo hold 'em je naziv koji se uglavnom koristi.
House – kuća, kazino.

I
Implied Odds – Prilikom izračunavanja pot odds-a, stvaranje pretpostavke za buduću akciju i ugradnja te informacije u vašu odluku. Npr, ako imate flush draw posle flop-a i igrač postavi ulog (bet), razumno je da to prihvatite jer ako kompletirate vašu ruku, bićete u mogućnosti da povećate veličinu pota da bi maksimalno uvećali vaš dobitak.  
Inside Straight – Gut Shot. Sastavljanje niza dobijanjem karte koja fali unutar njega. Npr. Ako je imate draw 3467 različitih boja, i dobijete 5, napravili ste Inside Straight.
K
Kicker – karta koja rešava situaciju izmedju dva jednaka poteza. Npr.: Dva igrača imaju po dva para KK – 77, onaj koji dobije petu jaču kartu koja se naziva kicker, taj pobedjuje.
L
Late position – kasna pozicija. Smatra se pozicijom onog ko je na poslednjem mestu tj. na mestu pre Dealer-a.
Limit Poker - Tip pokera sa kojima je postavljeno odredjeno ograničenje uloga za igrače.
Loose Player – Igrač čiji stil igre je takav da odigra mnogo deljenja, uglavnom gubitnik. Igrač koji ne čeka Premium ruku pre flopa da bi platio i nastavio igru. Loose Player je suprotno od Tight Player...
Long Handed - Partije koje ukljucuju ulaz 7 - 10 igraca

M
Maniac – Igrač koji ulaže (bet), podiže (raise), bez obzira na kvalitet karata koje poseduje. Neko kome je stizanje do poslednjeg ulaganja pitanje ponosa, ulaganje veliko i nepredvidivo.
Middle Position – Srednja pozicija – to je pozicija igrača koji se nalaze na 5,6 i 7 mestu za stolom.
Muck – Izaći, odustati bez pokazivanja karata.
Multiway pot – To je termin koji se odnosi na partije u kojima učestvuje mnogo igrača i često za stolovima losse. U pitanju je osnovni aspekt jer broj protivnika ima ogromne sadržine u relativnoj snazi i potencijalu vrednosti naše ruke i prelazi u najagresivniju ili najpasivniju formu koju bi mogli odigrati.
N
No Limit – Varijanta pokera koja nema limit tj ograničenje za količinu novca koja može biti uložena bilo kad, bilo koji igrač može uložiti sve svoje čipove u jednoj ruci. To je suprotnost i osnovna ralzlika izmedju ove varijante pokera i Limit pokera.
Nh – nice hand
Nuts – najbolja moguća ruka u bilo kom datom momentu igre.
O
Odds – verovatnoće. Mogućnost da dodje do neke specijalne situacije.
Opend ended Straight – otvorena skala. Niz koji je moguće kompletirati sa dve karte, nebitno da li je manja ili veća. Npr, imate 6,7,8,9 i vama treba ili 5 ili 10 da bi sastavili skalu.
Overcard – Imati kartu jaču nego bilo koja zajednička karta. Npr, na board-u je : 4, 8, 10 i vi u ruci imate K,5 to znači da imate jednu overcard (K)
Overpair – Par u ruci veći od bilo koje zajedničke karte. Npr. počinjete sa JJ, a u flop-u je 9-5-2.
Outs – Moguće karte koje mogu biti podeljene koje bi vam dale pobedničku ruku.

P
Play Money - Deo vežbe, igra, sa virtualnim novcem.
Pre-Flop – To je runda ulaganja (bet) koju napravite nakon deljenja dve karte svakom igraču a pre nego što izadju tri zajedničke karte.
Pot – Ukupan novac koji je na stolu u igri dok traju runde ulaganja.
Pot – Limit – Forma igre, u kojoj je maksimalno ulaganje novca moguće onoliko koliko ga ima u pot-u.
Pot Odds – To je relacija izmedju novca u potu i uloga koji je potreban da bi ostali u igri.

R
Rag – loša karta za sve
Rake – Provizija koju kuća uzima od svakog pota. Može biti izmedju 4% ili 5%, sa minimumom od 0,50$ i makskimalno 3$
Raise - Povecavanje uloga.
Re – raise – To je podizanje već podignutog uloga, predizanje.
Rebuy – Kupovina još čipova, na turnirima sa rebuy-om, možete kupiti još čipova po ranije utvrdjenoj vrednosti ukoliko ostnete bez njih možete obnoviti fond i nastaviti igru.
Ring Game – Uobičajene partije u kojima ukoliko postoji jedno slobodno mesto za stolom možete da zauzmete i kasnije napustite kad to želite.
River / Fifth StreetPeta zajednička karta u igrama Hold'em ili Omaha. Naziva se i peta karta.
Rock – Solidan igrač koji igra samo kad ima dobru ruku. Igrač koji igra previše tight.

S
Set – Triling sastavljen od para u ruci i jedne zajedničke karte.
Short-Handed – partije u kojima učestvuje izmedju 3 i 6 igrača.
Showdown – Akcija prikazivanja karata sa kojom se završavaju sva ulaganja
Slow Play – Pretvarati se da ste slabi dok realno imate jake karte.
Small Bet – Mali ulog. Sa limitom 1-2$, mali ulog je 1$.
Small Blind – Mali Blind – manji od dva obavezna uloga koji obezbedjuju ulaganje svake ruke. Blind uložen od strane igrača koji se nalazi jedno mesto levo od dilera.
Split Pot – Podeljen Pot. Dešava se kada 2 ili više igrača imaju jednako jake karate.
Steal – Kradja. To je akcija podizanja uloga (raise the bet) imajući slabe karte na poslednjoj poziciji, kada svi prodju, u nadi da se odnese pot.
Stud games - Tip Poker igre u kojoj nema zajedničkih karata.
Suited - Kada su dve karte suited znači da su iste boje.
Suited-connectors - Dve karte koje pored toga što su iste boje su i uzastopne tj u nizu. Npr.: 7h,8h...

T
Tells – Maniri koji odaju vašu situaciju, znakovi, navike, signali koji ostalim igračim mogu odati jačinu ili slabost vaših karata.
Tight – stegnut - igrač koji igra samo kad ima jake karte u ruci i ulaže samo u dobar potez.
Tilt – Emotivno stanje igrača kada se iracionalno ponaša, ljutit i opsednut zbog loše igre ili prethodno loše odigrane ruke. Ima tendenciju da igra sve gore i gore.
Three of a kind- 3 karte sa istim brojem / figurom.
Top pair – Par koji je sačinjen od dve karte u ruci koje su veće od svih zajedničkih karata.
Turn / Fourth Street – Četvrta zajednička karta. Predstavlja treću rundu ulaganja.
U
Underdog – Ruka koja trenutno ima najmanje šanse da odnese pot.
Under The Gun – Prva osoba koja igra ruku pre flop-a. Ova osoba je prva levo od Blind-a.
[ Generalna ] 29 Novembar, 2008 16:58

Put do zvezda je trnovit...

   Kao što sam već spominjao da ću pisati o dvojici PRO kolega pokeraša, koji su pokušali da ostvare i ostvarili taj san... i evo je ta priča...

   Išli smo zajedno u srednju školu, pikali zajedno CS, Dotu... i onda je izašao WoW, ukratko WoW took my friends... standardna priča..., samo što je jednom od njih (zvaćemo ga Ljuti gusar - to mu je naziv u poker sobama, da se nebi slučajno zjb pa igrali protiv njega) valjda dojadio taj WoW, kako on tvrdi i da ga i nije igrao toliko, naravno prešao je na poker on-line. Nije da mu se nismo smejali kad je počinjao, dok nam je pričao o pokeru i samoj "filozofiji" pokera, eee taj sjajni G. kreten, njegova čuvena uzrečica… Danas taj "Gusar", posle godinu –dve dana, a najviše u zadnjih 6 meseci,  igranja pokera ima "dovoljno" zarađenog keša(mislim da nije umesno navoditi koja je to suma). On je primer ličnosti koja može da igra poker, a da mu on ne postane "porok", već prednost i sam "način života"…

   Nedugo zatim, vođeni njegovim uspesima, moglo bi se reći "popaljena" masa koja ga je znala, počela je da igra poker. Neki su počeli da ga prate, ali zbog svojih drugih "poroka" nisu uspeli da dostignu taj nivo. Što je još interesantnije nisu ni gubili, dobro su i još se dobro zabavljaju, i naravno svi su u plusu od par stotina do par hiljada dolara…

   E tu dolazimo do kolege PRO 2, zvani Menadjer, jeste u plusu dosta, ali većinu što zaradi "popije" i potroši na gluposti, čovek nezna da štedi… ali je ipak PRO. Mislim da je on jedini Menadjer kojeg ne brine ova ekonomska kriza.

   Sve u svemu to su, kao što rekoh, dva sasvim obična lika na koje ste mogli slučajno da naletite, nevezano popričate sa njima, prođete pored njih, a da toga niste ni svesni…

   Trenutno oni prave sajt u vezi pokera, čiji ću link kasnije ostaviti na ovom blogu, i iskreno se nadam da će postaviti svoje priče, svoje početke kako bi ih podelili sa nama…

   Sjajni G.&T. kreteni…